Categories

Review: iPhone 4

Categoria: Gadget | Saturday, 9 April 2011

iPhone 4 - Cutie Au trecut patru luni de cand am renuntat la HTC-ul cu Windows Mobile in favoarea unui iPhone 4, spre surprinderea sau dezamagirea multor persoane care ma cunosc si care m-ar fi vazut mergand mai degraba pe Android. Dupa ce m-am amuzat de lipsurile pe care le-a avut telefonul la primele generatii si pana la scandalul cu antena de la iPhone 4, am considerat ca ar fi cazul sa traiesc aceasta experienta atat de apreciata de unii si hulita de altii, pentru a nu vorbi in necunostinta de cauza.

Design

Primul lucru care mi-a atras atentia atunci cand m-am jucat cu el a fost designul. Cred ca este cel mai elegant telefon pe care l-am vazut pana acum iar combinatia sticla-metal mi se pare un succes din punct de vedere estetic. Am fost insa cucerit definitv in momentul in care l-am tinut in mana si am vazut cat de bine se aseaza si se simte in palma, ajutat de cei 9,3 mm grosime si ecranul de 3,5 inchi. Tot la plusuri merita mentionate butoanele de volum care sunt suficient de mari si bine conturate pentru a fi usor apasate cu degetul dar fara a fi apasate din greseala in buzunar. Singurul lucru care m-a deranjat initial a fost lipsa unui buton “Back” asa cum aveam pe HTC, insa am ajuns sa ma obisnuiesc si fara.

Ecranul mi s-a parut exceptional de prima oara cand l-am vazut si nu are legatura cu faptul ca am trecut de la un display rezistiv cu 65k culori. Raspunde imediat la atingeri, culorii sunt vii, poate fi utilizat fara probleme in lumina puternica iar rezolutia de 960×640 la 326 ppi (pixeli pe inch) face ca orice colt sau gradient afisat sa se vada perfect. Nu am vazut inca Super AMOLED-ul de pe Nexus S, insa comparand cu AMOLED-ul de pe Desire ecranul de pe iPhone imi place mai mult.

S-a vorbit foarte mult despre faptul ca telefonul are sticla si pe fata si pe spate si ca e usor de spart. E adevarat, exista sanse mai mari sa se sparga mai usor decat alte telefoane mobile, insa poate fi protejat cu un bumper sau o husa. Eu am reusit sa-l trantesc de cateva ori pe birou dar nu a patit nimic.

iPhone 4 - Fata
Fata – celebrul buton, camera frontala si casca pentru convorbiri
iPhone 4 - Spate
Spate – camera de 5 megapixeli si flash-ul
iPhone 4 - Butoanele de volum
Partea stanga – Butoanle de volum si switch-ul pentru modul silent
iPhone 4 - Partea superioara
Partea superioara – Iesirea pentru casti, microfonul pentru reducerea zgomotului si butonul power
iPhone 4 - Locul pentru micro SIM
Partea dreapta – Locul pentru cartela micro SIM. Pentru acces se foloseste agrafa care vine impreuna cu telefonul
iPhone 4 - Partea inferioara
Partea inferioara – Microfonul, difuzorul si intrarea pentru cablul de date/alimentare

Se poate observa in poze ca am montat si o folie de protectie. Nu mi-a iesit perfect si parca ia putin din frumusestea telefonului, insa il prefer asa decat cu zgarieturi 🙂

Hardware

iPhone-ul vine cu un procesor la 1 GHz si 512 MB RAM insa trebuie sa va marturisesc ca in momentul in care am ales sa il iau nici m-au interesat aceste aspecte si asta e partea frumoasa in lumea Apple. Orice aplicatie functioneaza perfect si nu trebuie sa te intereseze cerinte de sistem sau alte constrangeri. Daca o aplicatie este dezvoltata pentru iPhone va merge fara probleme. In ceea ce priveste spatiul de stocare, exista variantele de 16 GB si 32 GB. Eu am ales varianta cu 16 GB, care in realitate sunt 14, insa imi este suficient. Am reusit sa il umplu cu filme si instaland o multime de aplicatii dar doar de dragul de a vedea cat intra in 14 GB.

Multitouch-ul a fost o noutate pentru mine si sunt foarte incantat de functionalitate, in special in partea de zoom care era dezamagitoare pe Windows Mobile.

O problema reclamata de multi este cea a semnalului, care scade in momentul in care telefonul este tinut strans in palma. In Romania aceasta manifestare este nesemnificativa, indiferent cum am incercat sa tin telefonul semnalul nu a scazut cu mai mult de o linie iar in cele 4 luni de folosire nu mi s-a intamplat sa mi se intrerupa vreo convorbire. L-am testat si in in zone cu semnal mai slab impreuna cu un HTC, Sony Ericsson si Nokia iar nivelul semnalului a fost acelasi.

Mai merita mentionate pe partea de hardware: WiFi (varianta n), GPS, Bluetooth, accelerometrul si compasul, util daca te pierzi in padure 🙂 .

iOS

Sistemul de operare a fost cea mai mare necunoscuta pentru mine. Sigur, m-am mai jucat cu el ocazional insa in folosirea zilnica e altceva. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut un file manager insa, surpriza!, nu exista asa ceva. Tot ceea ce se poate vedea despre o aplicatie este icon-ul si eventual o sectiune de setari in meniul “Settings”. Fiecare aplicatie are un spatiu propriu pe disc iar transferul de fisiere (de exemplu muzica pentru un player audio) se face folosind iTunes. Scenariul cu “File » Open” si apoi navigare pe disc pentru a deschide un fisier, asa cum eram obisnuit de la Windows Mobile, nu exista pe iPhone. Exista insa si o exceptie de la regula, pozele facute cu aplicatia Camera. Acestea pot fi copiate pe calculator direct, fara a mai folosi iTunes.

Aplicatiile sunt aranjate cate 16 pe pagina si pot fi grupate in foldere care pot contine pana la 12 aplicatii.

Telefonul poate fi configurat sa sincronizeze mail-urile, contactele, calendarul si notele cu servere Microsoft Exchange, GMail, Yahoo plus altele pe care nu le-am folosit niciodata. Eu am sincronizat contul Google prin Exchange (care suporta PUSH) pentru a-mi aduce contactele, mailurile si calendarul, si acelasi cont Google prin GMail pentru a face back-up la note (contul Google prin Exchange nu stie note). Aplicatia pentru mail are insa cateva functionalitati lipsa cu care eram obisnuit:
– desi poti defini mai multe conturi, acestea nu pot fi programate sa verifice daca au aparut noi mailuri la intervale diferite. Indiferent daca am un cont pe care primesc o multime de mailuri si altul pe care primesc 1 pe zi, ambele sunt verificate la acelasi interval de timp.
– nu pot fi definite orare pentru verificarea mailului. De exemplu, pe Windows Mobile puteam alege ca de la ora 8 la ora 20 sa imi aduca mailuri la 5 minute, iar intre 20 si 8 la 2 ore.
– nu se poate pune o limita de dimensiune la descarcarea unui mail. Din nou, pe Windows Mobile puteam alege sa imi aduca doar primii 5 KB din mail, restul venind la alegerea mea. La iPhone se poate alege doar un numar de mailuri (ultimele 25/50/75/100/200 de mailuri).
Calendarul nu are nimic special iar eu nu prea il folosesc decat ca rezerva, avand aplicatii mult mai bune pentru asta.

Browser-ul (Safari) este foarte bun. Nu stie Flash dar asta nu e o problema pentru mine. Clipurile de pe YouTube pot fi vazute in aplicatia dedicata iar site-urile arata mai bine fara atatea bannere. Exista si alternativa Skyfire care stie sa redea clipurile Flash si poate fi folosit in caz de nevoie.

Camera face poze la 5 megapixeli (2592 x 1944), are flash si filmeaza HD la 720p cu 30 de cadre pe secunda. Ca orice camera de telefon are ceva probleme la pozele in lumina slaba din cauza flash-ului care nu este suficient de puternic insa in rest bate la toate capitolele aparatul meu foto Sony. Aplicatia Camera nu stie sa faca panorame insa exista aplicatii gen AutoStitch cu ajutorul carora puteti uni mai multe poze intr-o panorama. Aveti mai jos doua exemple:
Parcul Nicolae Romanescu - Panorama
Pestea lui Ionele - Panorama

Facetime ofera posibilitatea de a efectua apeluri video cu alti posesori de iPhone. Merge oficial numai pe WiFi iar activarea se face printr-un SMS international o singura data, la primul apel. Asta ca sa stiti si sa nu va speriati ca mine cand veti vedea cost suplimentar si nu stiti de unde. Eu am testat o singura data, merge bine, insa nu vad de ce as renunta la Skype in conditiile in care oricum imi trebuie conexiune la net.

Pe langa neajunsurile din aplicatia pentru mailuri, mai exista doua lucruri care imi lipsesc: mai multe profiluri si accesul rapid la anumite setari.
Iphone-ul vine doar cu doua profiluri, cel normal si silent. Mi-ar placea de exemplu sa pot defini si un profil de noapte care sa micsoreze volumul si sa opreasca toate conexiunile de date, sau unul in care volumul sa fie la maxim pentru atunci cand sunt pe strada. Nu stiu cum isi poate inchipui cineva de la Apple ca poti sta cu acelasi volum la sonerie si acasa, si la birou, si pe strada si noaptea.
Accesul rapid la setari este o problema care deriva din cea cu profilurile. Sa zicem ca ajung la birou si vreau sa trec de pe conexiunea 3G pe WiFi si sa activez push email. Asta inseamna ca trebuie sa merg in meniul de setari si sa intru prin alte cateva sub-meniuri pentru a activa optiunile. In HTC Sense faceam asta din 2 atingeri.

Revenind la lucrurile pozitive, bateria tine peste media altor telefoane mobile. Cel mai mult am reusit sa il tin 3 zile fara a-l incarca iar cel mai putin 12 ore, din care vreo 6 am jucat FIFA, am navigat pe net sau am vorbit la el. Media este insa de 2 zile, in conditiile in care am mereu 3G sau WiFi activ. Si inca un lucru interesant esta ca nu am simtit niciodata ca telefonul s-ar incinge, nici la incarcare, nici la utilizare intensa.

Ar mai fi cateva lucruri pe care le-am descoperit trecand prima oara pe iPhone:
– nu va grabiti sa cumparati aplicatii daca nu aveti neaparata nevoie de ele. Politica AppStore permite dezvoltatorilor sa schimbe preturile oricand si din acest motiv sunt momente cand anumite aplicatii sunt oferite la pret redus sau chiar gratuit. Eu am avut noroc pentru ca am prins perioada sarbatorilor de iarna in care am descarcat foarte multe aplicatii la 79 de eurocenti sau gratuite. Va recomand sa va faceti un cont pe AppShopper, sa adaugati aplicatii in wishlist si, in functie de setari, puteti fi notificati in momentul in care pretul unei aplicatii din wishlist s-a modificat. Exista si o aplicatie pentru iPhone pentru a primi aceste notificari direct pe telefon.
– daca ati cumparat o aplicatie o puteti sterge si reinstala de cate ori vreti fara a mai plati ceva
– in general, pentru a sterge un element dintr-o lista trebuie sa faceti swipe pe elementul respectiv si va aparea butonul “Delete”
– iOS suporta nativ crearea de capturi de ecran, prin apasarea simultana a butoanelor Home si Power
– o singura apasare a butonului Home afiseaza meniul de aplicatii iar doua apasari succesive afiseaza lista aplicatiilor pornite

Jailbreak

Tot ceea ce am scris mai sus in legatura cu softul este valabil fara jailbreak. In momentul in care am facut jailbreak iPhone-ul a devenit un alt telefon si majoritatea limitarilor Apple a disparut. Astfel am inceput sa am acces la filesystem si la o multime de tweak-uri care aduc noi facilitati sau ofera acces rapid la functiile existente. Cel mai bun exemplu si principalul motiv pentru JB este SBSettings, care rezolva problema de care spuneam mai devreme cu accesul rapid la setari.

Toate aceste noi optiuni vin si cu un pret: stabilitatea sistemului de operare scade si bateria se poate descarca mai repede in functie de tweak-urile instalate. Daca pana la jailbreak nu am fost nevoit sa-i dau nici un restart, dupa au inceput sa apara momente in care telefonul se restarta datorita anumitor aplicatii din Cydia. In functie de nevoi si dupa o analiza a avantajelor si dezavantajelor puteti decide daca merita sau nu sa faceti jailbreak. Posibil sa pierdeti si garantia daca aveti o problema cu telefonul si se poate demonstra ca ati facut jailbreak.

Concluzie

Sper ca v-ati facut o idee despre ce inseamna iPhone 4 si care sunt avantajele si dezavantajele lui. Mergeti la un magazin, jucati-va cu el si luati o decizie. Eu l-am ales si sunt foarte multumit iar in momentul de fata nu l-as schimba pe nici un alt telefon. Daca aveti intrebari sau nelamuriri va stau la dispozitie in comentarii.

Il puteti achizitona de la evoMAG la pretul de 2.549 lei


Etichete: , ,

Comentarii

  1. AdrianS May 1, 2011

    Sa il iei de la evoMag sau orice alt magazin neautorizat mi se pare o mega prostie ,si daca il iei de la Vodafone ,care ofera cele mai proaste deal-uri in privinta iPhone tot iesi mai castigat ,platesti telefonu si abonamentu pe 2 Ani cu acei 3200 de RON

    Raspunde
    • Virgil May 1, 2011

      Tine de alegerea fiecaruia si de banii pe care ii dispune. E posibil ca anumite persoane sa prefere sa il cumpere neverlocked pentru ca ii va ajuta la revanzare, chiar daca la inceput platesc mai mult.

      Raspunde
      • AdrianS May 1, 2011

        Neverlocked poti sa il iei si de le Orange/Cosmote/Vodafone ,platesti o taxa de deblocare si cu tot cu acea taxa e mai ieftin decat in varianta de la magazinele IT ,eu unu nu imi vand mai departe telefoanele sau gadgeturile ,am inca prima generatie de iPod Touch si iPhone 3G -ul cumparat acuma 2 ani .
        “Tine de alegerea fiecaruia si de banii pe care ii dispune”
        Asta chiar e o prostie, si daca am bani lu Bill Gates tot nu o sa fac asemenea tampenii sa iau ceva atata de dezavantajos ,acuma te inteleg si pe tine ,tu faci reclama la evoMAG deci nu prea ai cum sa fii obiectiv la faza asta ,asa ca nu mai are sens sa o lungim inutil .Cred ca fiecare o sa aleaga dupa cat il duce mintea la final ,daca e cocalar si considera ca a da mai multi bani pe exact acelasi produs inseamna ca e mai smecher nu are decat sa traiasca cu iluzia asta (nu ma refer neaparat la tine care faci reclama la ei ,mai degraba la cei care cumpara de la magazinede genu evoMAG ,Emag ………etc).

        Raspunde
        • Virgil May 1, 2011

          Iti inteleg punctul de vedere si ai dreptate in ceea ce priveste iPhone 4 pentru ca review-ul meu a venit foarte tarziu, dar au si magazinele online avantajul lor. Cumpara acum, te rog, un iPad 2 de la Orange/Cosmote/Vodafone.

          Raspunde
          • AdrianS May 1, 2011

            Adevarat ,iPad nu au avut nici prima generatie da si asa exista variante mai ok ,magazinele in loc sa vanda mai multe cu o margine de profit mai mica prefera sa vanda cateva la preturi exagerate ,am vazut la un momendat ,nu mai stiu la ce magazin incercau sa vanda iPad-ul de 16 GB simplu la peste 30 de milioane ,ceea ce inseamna peste 50 % adaos ,treaba lor n-au decat ,da in ceva timp o sa dispara daca se trezeste unu cat de cat mai destept si preia mentalitatea companiilor straine care prefera sa vanda 20 de produse cu un adaos de 10%-15% in loc de 3 cu adaost de 50% si sa faca un profit mult mai mare la final .

  2. Dan82 May 28, 2011

    Mi-am luat si eu un IPhone 4 de curand si chiar sunt foarte multumit de el, se comporta foarte bine, nu as avea nimic ce sa-i reprosez.

    Raspunde
  3. Marius Jul 11, 2011

    salut! ori nu ai scris tu ori am trecut eu repede peste articol!
    nu spune nimeni nimic despre semna! �

    Raspunde
    • Virgil Jul 11, 2011

      Am scris, vezi paragraful care incepe cu “O problema reclamata de multi este cea a semnalului…” 😀

      Oricum, mai spun o data. Au trecut 8 luni de cand folosesc iPhone-ul si nu am avut nici cea mai mica problema cu semnalul. L-am testat si in oras unde semnalul este foarte puternic dar si in zone unde semnalul este mai slab si a avut semnal la fel ca alte telefoane care erau acolo. E adevarat ca am avut si momente in care m-am trezit cu o singura linie dar am putut efectua/primi apeluri fara probleme.

      Nu stiu cum e cu semnalul in Statele Unite, acolo unde s-au plans multi, dar in Romania poti sa il folosesti linistit.

      Raspunde
  4. cristina Aug 12, 2011

    buna ,am si eu un iphone 4 si mi-a cazut , s-a crapat displayul din spate,sticla ,ai idee unde as putea sa il schimb si eu?

    Raspunde
  5. dmeggy Aug 12, 2011

    In centru, langa fostul Romtelecom, pe acolo era un service de mobile, sau in Mercur la parter. Incearca la una din ele. Dar carcasa o poti cumpara de pe net, uite de ex un link unde poti gasi
    http://www.pieseiphone.ro/iphone-4/82-spate-iphone-4-original-negru.html

    Raspunde
  6. Sandulescu Viorel Nov 15, 2011

    Vreau folie pentru marginea metalica urgent ! sau o husa care sa fie jos ca un bumpercase sa acopere tot ca sa nu zgarie da nu bumper ca are plastic care zgarie in interior asa sa fie http://static.arstechnica.com/apple/bumpers/bumper2.jpg

    Raspunde
  7. claudiu Dec 27, 2011

    salut
    am reusit sa imi sparg sticla din fata la iphone
    daca stie cineva cum pot sa o schimb? Am gasit sticla fata dar toti imi spun ca se schimba cu tot cu display
    stie cineva ceva ?
    astept un raspuns, multumesc mult

    Raspunde
    • Virgil Dec 28, 2011

      Din cate stiu eu, la iPhone 4 ecranul este lipit de geam si se schimba impreuna. Urmareste clipul asta si incearca sa mai cauti pe Youtube, poate gasesti si o modalitate prin care poti desface ecranul de pe sticla. In ultima instanta, poti apela la un service.

      Raspunde

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Adauga un comentariu

Nume (obligatoriu)

E-mail (obligatoriu, nu va fi publicat)

Website (optional)