Miercuri, 17 Septembrie 2008

Stade de France

Pentru ca tot am scris ultimele posturi despre fotbal si stadioane, mi-am adus aminte de vizita pe care am facut-o pe Stade de France. Prima data cand am ajuns la Paris, in 2007, nu am putut rata ocazia de a vizita unul dintre cele mai frumoase stadioane din Europa, un stadion care ma impresionase inca din timpul Campinatului Mondial de Fotbal din ‘98. Totodata, aveam ocazia sa vad pe viu cum arata un stadion cum nu cred ca voi apuca sa vad in Romania.

Asa ca, in ciuda ploii care era afara, m-am urcat in RER cu destinatia Plaine Saint-Denis in nordul Parisului, unde este situat stadionul. De cum am coborat am ramas impresionat de “farfuria zburatoare” pe care o vedeam. Am cautat vreo 10 minute o poarta deschisa pentru a intra in stadion si, intr-un final, am reusit sa intru si sa gasesc locul de unde puteam sa imi cumpar un bilet. Nu mai tin minte exact cat a costat (parca vreo 10 euro) dar pot sa va spun ca a meritat. Am avut si noroc, pentru ca la cateva minute dupa ce am ajuns incepea turul stadionului. Pentru ca nu intelegeam foarte bine franceza am hotarat sa optez pentru ghid in limba engleza, lucru care s-a dovedit foarte amuzant pentru ca ceea ce mi-au auzit urechile numai engleza nu a fost. Stiti ca francezii nu pronunta litera “h” atunci cand se afla la inceputul unui cuvant? Ei bine, se pare ca atunci cand vorbesc engleza, francezii pun “h” la aproape toate cuvintele si il si pronunta (ex. “ninety height”) :) . Dar sa revin la stadion.

La inceput am luat loc in tribuna, pentru a ni se prezenta un istoric al stadionului. Am aflat ca a fost construit special pentru Campionatul Mondial de Fotbal din ‘98 (”ninety height”), ca are o capacitate de 80.000 de locuri si ca a fost construit prin asocierea unor firme importante, care au drept de exploatare a stadionului pentru a-si recupera astfel investitia. Partea inferioara a tribunelor este retractabila, pentru a face loc pistei de atletism. Aceasta operatiune dureaza 15 minute si se pierd 5000 de locuri, capacitatea stadionului scazand la 75.000 de locuri. O poza detaliata a acestei operatiuni o gasiti aici.
In Franta exista o lege care spune ca daca o constructie se afla in apropierea unei biserici, aceasta constructie nu trebuie sa fie mai inalta decat respectiva biserica. Pentru a nu incalca aceasta lege si a obtine autorizatia de constructie, o buna parte a stadionului este construita sub nivelul solului.
Langa stadion exista inca un teren de fotbal care poate fi folosit ca pista de aterizare pentru elicopterele VIP-urilor sau in caz de urgenta.
Stadionul nu este folosit de nici o echipa de club de fotbal din Paris, fiind folosit de nationala Frantei sau pentru meciuri de rugby si concerte.

Din tribune am mers sa vizitam centrul medical, vestiarele, dusurile, jacuzzi si sala in care se pregatesc jucatorii inainte de a intra pe teren. Stiati ca acesta sala este vopsita in alb si luminata puternic pentru a le fi mai usor jucatorilor sa se adapteze la lumina de la nocturna atunci cand ies pe teren? Nici eu pana anul trecut.

De aici am mers pe gazon. Impropriu spus pe gazon, pentru ca era interzis sa calci pe iarba. Oricum stadionul se vede extraordinar de la nivelul gazonului si pare imens. As fi curios sa vad si cum ar arata plin. Aici mi-a placut foarte mult faptul ca atunci cand am ajuns la intrarea in tunelul care duce spre gazon, in sistemul de boxe al stadionului a inceput sa se auda o inregistrare a sunetului tribunelor de la un meci de fotbal. A fost o senzatie unica!

Vizita s-a incheiat la muzeul de pe Stade de France, unde exista diverse obiecte de la evenimentele importante care au avut loc pe acest stadion (tricouri de la diverse echipe, afise de la spectacole, amintiri de la artistii celebri care au concertat aici, etc). Printre acestea am vazut si un tricou al nationalei Romaniei si pot sa va spun, cu parere de rau, ca era singurul care nu avea autografe pe el. Iesirea din stadion se face pe la magazinul oficial de unde se pot cumpara tot felul de suveniruri, incepand de la pixuri si sepci pana la fulare si tricouri.

Cam asta ar fi ceea ce imi mai aduc aminte din vizita pe care am facut-o. Unele lucruri le-am uitat iar altele imi scapa acum. Va recomand ca, daca ajungeti la Paris, sa faceti un tur pe Stade de France. Este ceva unic si nu trebuie sa fii iubitor de fotbal ca sa fii impresionat de ce este acolo. Eu sigur o sa mai merg! Si pentru ca se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte, mai jos aveti cateva poze facute de mine in timpul vizitei. Mai multe poze puteti vedea in acesta galerie.

Exterior Stade de France Tribuna Stade de France Vestiar Stade de France Macheta Stade de France

Mai multe detalii despre Stade de France puteti afla de pe site-ul oficial www.stadefrance.com

Tags: , ,

Adauga un comentariu

Poti folosi urmatoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>