Galaxy S II este cel mai performat smartphone produs de Samsung, mai usor, mai subtire si mai rapid decat generatia anterioara. Acest model a ajuns sa se vanda in peste 6 milioane de exemplare in cele trei luni de la data lansarii si probabil aceasta cifra va creste considerabil in momentul in care telefonul va fi disponibil in Statele Unite.
Multumita magazinului evoMAG, am avut recent ocazia de a ma juca cateva zile cu acest model si pot sa afirm cu certitudine ca este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata si cel mai performat smartphone pe care am pus mana pana acum.
Unboxing
Am observat ca exista o tendinta a producatorilor in ultima perioada de a livra produsele in ambalaje cat mai mici iar Samsung nu face exceptie. Telefonul vine intr-o cutie mica, neagra, in care mai gasim incarcatorul, cablul de date si o pereche de casti. Manual de utilizare nu am avut, poate din cauza ca acesta a fost un device de test sau din cauza ca manualul este disponibil in format electronic.
Design
Design-ul este simplu, negru si elegant. Carcasa este in mare parte din plastic avand doar marginea metalica insa, chiar si asa, telefonul este solid si robust, remarcandu-se prin dimensiunea uriasa a ecranului, grosimea extrem de redusa si greutatea de doar 116 grame. Telefonul sta foarte bine in mana ajutat si de spatele texturat care ofera aderenta iar in buzunar aproape ca nu se simte. Din pacate au existat si aplicatii in care mi-a fost foarte greu sa-l folosesc cu o singura mana datorita faptului ca pur si simplu nu ajungeam la optiunile din partea superioara a ecranului. Aceste aspecte m-au facut sa oscilez intre a-l considera mic si usor de folosit sau mare si greoi in utilizare.
Fata – In partea superioara gasim camera frontala si casca pentru convorbiri. Intre acestea se afla senzorul de proximitate si cel de lumina. In partea inferioara avem butonul fizic Home si doua butoane capacitive, Menu si Search.
Spate – Camera de 8 megapixeli cu led flash si difuzorul. Sub capac avem bateria, sim-ul si locul pentru card-ul microSD.
Lateral stanga – Butoanele de volum si un loc pentru agatatoare
Lateral dreapta – Butonul Power
Partea inferioara – Microfonul si portul microUSB pentru alimentare si transfer de date
Partea superioara – Iesirea pentru casti si al doilea microfon
Au existat si doua aspecte care m-au deranjat in constructia telefonului, amplasarea butonului Power in partea opusa butoanelor de volum si butoane capacitive. Au existat multe momente in care vroiam sa blochez telefonul dar mai intai modificam involuntar volumul. M-am obisnuit dupa o vreme sa-l tin altfel in mana, dar mi se pare o problema mare de ergonomie care ar fi trebuit observata. Butoanele capacitive functioneaza bine si pot oferi feedback la atingere insa, chiar daca am avut astfel de butoane inca de la primul smartphone, nu imi plac deloc si prefer intotdeauna butoanele fizice. Asta tine insa de preferintele fiecaruia.
Hardware
Galaxy S II are un procesor dual la 1,2 GHz si 1GB RAM care il fac sa fie extrem de rapid si sa ruleze orice aplicatie sau joc fara probleme. Orice aplicatie functioneaza perfect si nu trebuie sa te intereseze cerinte de sistem sau alte constrangeri. Una dintre problemele pe care o aud foarte des de la utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android este aceea ca memoria interna se umple foarte repede, aceasta fiind de multe ori pana in 1-1,5 GB. Samsung a rezovat aceasta problema oferind telefonul in doua variante, cu 16 GB si 32 GB spatiu de stocare. Este adevarat ca in cazul modelului de 16 GB, raman de fapt disponibili doar 12 dar, impreuna cu un card microSD, ofera spatiu suficient pentru a permite instalarea multor aplicatii si jocuri sau pentru filme si muzica.
Ecranul Super AMOLED Plus de 4,3 inch este cel mai impresionant element al telefonului. Stiam ca Samsung face display-uri bune dar de la AMOLED nu mai avusesem sansa sa vad unul live. Momentul de maxima uimire a fost cand l-am pornit pentru prima oara si am fost intampinat de wallpaper-ul plin de culoare de pe ecranul de blocare. Cu toate ca eram obisnuit cu calitatea display-ului de pe iPhone 4 tot am ramas placut impresionat de claritate si de intensitatea culorilor. Exista insa si momente in care aceste culori prea vii sunt mai putin realiste si cred ca ar fi prins bine o rezolutie mai mare de 480 x 800. Ecranul se descurca foarte bine si in soare, este vizibil si utilizabil, desi sticla cu care este acoperit oglindeste destul de mult.
Camera principala face poze la maxim 8 megapixeli, adica o rezolutie de 3264 x 2448, are flash si filmeaza Full HD (1080p) cu 30 de cadre pe secunda. Calitatea pozelor este foarte buna in lumina naturala si mediocra in lumina slaba ca la majoritatea telefoanelor, insa cred ca poate fi imbunatatita folosind multitudinea de optiuni disponibila pentru fotografiere. Mai jos aveti cateva exemple de imagini surprinse cu telefonul, acestea nefiind modificate in niciun fel.
Aplicatia pentru camera ofera si posibilitatea de a captura panorame insa niciuna din cele 3-4 pe care le-am incercat nu a iesit prea bine.
Modul Macro (ascuns destul de bine in meniul Focus Mode) m-a surprins placut si aproape toate pozele au iesit foarte bine, fiind clare si detaliate. Cea de-a doua poza de mai jos cred ca este cea mai buna fotografie macro pe care am facut-o vreodata.
Am reusit sa fac si un clip video HD care din pacate a iesit destul de miscat si mi se pare ca exista momente in care se pierde putin focalizarea.
Un mare minus pe care l-am observat este faptul ca sunetul camerei nu poate fi dezactivat nici macar cand telefonul este in modul silent. Sper ca aceasta problema va fi rezolvata intr-un update de software. In plus, ar fi prins bine si un buton fizic pentru camera.
Telefonul dispune si de o camera secundara de 2 megapixeli destinata in principal convorbirilor video.
Autonomia bateriei mi s-a parut mai buna decat ma asteptam. In ciuda ecranului mare si a faptului ca l-am butonat foarte mult, a reusit sa ma tina de dimineata pana seara si probabil ca in folosire normala se poate ajunge pana la doua zile. Nu mi-a placut insa faptul ca desi bateria este destul de mare (1650 mAh) incarcatorul de priza scoate doar 0,7 A ceea ce mareste timpul de incarcare. De asemenea, telefonul se incinge in partea de jos la incarcare si la folosire intensa.
Pe partea de conectivitate avem la dispozitie Wi-Fi (inclusiv standardul n) cu suport pentru hotspot, 3G (HSDPA/HSUPA), Bluetooth 3.0, USB si DLNA. Conexiunea wireless este puternica si stabila iar in testele pe care le-am efectuat am obtinut o medie de 22,6 Mbps la download si 5.3 Mbps la upload. Ca o comparatie, cu iPhone-ul am obtinut aproximativ aceeasi valoare pentru download insa nu am reusit niciodata sa trec de 2,6 Mbps upload. Telefonul nu are port HDMI insa suporta iesire TV prin intermediul unui adaptor care poate fi achizitionat separat. Exista de asemenea si un modul GPS care poate fi folosit pentru navigare impreuna cu aplicatia Maps, fara a mai fi nevoie de un soft dedicat care de obicei costa destul de mult.
Fiind totusi un telefon, trebuie precizat si faptul ca semnalul este stabil si nu se modifica in functie de modul in care este tinut device-ul. Calitatea sunetului in timpul convorbirilor este foarte buna iar sunetul in casca este suficient de tare.
Android
Sistemul de operare al telefonului este Android 2.3.3 modificat de Samsung prin adaugarea interfetei TouchWiz, ajunsa in prezent la versiunea 4. Avem la dispozitie sapte ecrane pe care se pot adauga shortcut-uri si widget-uri, pastrand insa permanent in partea de jos o bara pentru acces rapid la patru sectiuni predefinite: Phone, Contacts, Messaging si Applications. Pe primele trei ecrane gasim deja clasicele widget-uri de ceas si vreme, bara de cautare Google si shortcut-uri catre GMail, Market, Talk si Maps. Tot aici si cele patru hub-uri definite de Samsung: Music Hub care permite cumpararea de muzica pe telefon, Game Hub dedicat jocurilor, Readers Hub care ofera acess la ziare si carti in format electronic si Social Hub care integreaza retele de socializare precum Facebook si Twitter.
Este de apreciat faptul ca Samsung a reusit sa includa direct din fabrica anumite aplicatii necesare utilizatorilor pe care acestia ar fi fost nevoiti sa le caute la producatori 3rd party din Market. Printre acestea regasim:
- Task Manager, o necesitate pe orice telefon Android
- Tastura Swype care, din punctul meu de vedere, este cea mai buna modalitate de a introduce text rapid pe un telefon
- Polaris Office pentru editarea documentelor. Suporta formatele word, excel si powerpoint (inclusiv variantele 2007)
- Kies Air, o aplicatie cu ajutorul careia continul telefonului poate fi gestionat de pe calculator, cu conditia ca amandoua sa se afle in aceeasi retea. Astfel se permite accesul la contacte, mesaje, imagini, clipuri, ringtonuri sau muzica fara a mai fi nevoie de cablul de date.
- All Share pentru stream-ul wireless pe device-urile compatibile. Televizorul meu nu stie DLNA insa am reusit fara probleme sa redau un clip pe media player-ul conectat la TV iar imaginea a fost cursiva. Pentru clipurile HD aveti insa nevoie de o conexiune wireless n.
- Photo Editor si Video Maker, editoare foto/video direct pe telefon. Photo Editor ofera cateva functionalitati standard pentru editare printre care avem crop, modificarea contrastului, saturatiei si luminozitatii, plus posibilitatea de a aplica diverse efecte pe imagini. Video Maker este util daca vreti sa editati rapid un clip, insa trebuie sa tineti cont ca nu suporta formatul 1080p, astfel ca toate clipurile pe care le utilizati in aplicatie trebuie sa aiba o rezolutie de maxim 720p (1280×720).
- Chiar daca nu este efectiv o aplicatie, trebuie amintita posibilitatea de a face capturi de ecran direct pe telefon folosind butoanele Home si Power. Aceasta este o facilitate cu care nu se pot lauda multe smartphone-uri Android.
Browser-ul este rapid, stie flash, afiseaza bine paginile (avantajat fiind si de ecranul mare al telefonului) insa nu stie sa incadreze texul in pagina atunci cand se face zoom. Spre deosebire de iPhone, browser-ul se descurca mult mai bine la pinch-to-zoom si indiferent cat de mult l-am stresat nu am observat nici un fel de lag sau disparitii ale textului. Chiar daca nu am gasit-o foarte utila, mi s-a parut interesanta noua modalitate de zoom. Aceasta poate fi activata prin mentinerea a doua degete pe ecran si apropierea sau departarea telefonului pentru a mari sau micsora imaginea de pe ecran.
In meniul de setari, in afara configurarilor uzuale, ies in evidenta doua optiuni. Prima se refera la timpul in care raman aprinse butoanele capacitive dupa apasare, iar a doua permite definirea de actiuni ce pot fi efectuate in functie de miscarea telefonului.
Concluzie
Cu siguranta mi-au scapat anumite lucruri, dat fiind timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie, insa aspectele pe care le-am descoperit m-au incantat in general. Samsung Galaxy S II este cu siguranta unul dintre cele mai bune telefoane mobile disponibile in momentul de fata. Are specificatii de top, este rapid, usor si este o alegere excelenta pentru persoanele care cauta un smartphone performant. Fata de alte modele similare are avantajul calitatii ecranului, grosimii reduse si al memoriei interne suficient de mare. Ecranul de 4,3 inch pare urias in anumite momente insa poate fi ideal pentru browsing, jocuri si filme.
Pret
Am primit telefonul in teste prin amabilitatea magazinului evoMAG, de unde il puteti achizitiona la pretul de 2.099 lei. Este disponibil si pe alb.
Dimensiunea de 4.3 inch a display-ului e cam singurul inconvenient pe care il vad la prima vedere.
Telefonul pe care il astept este unul cu display-ul lui SGSII, dar de 4 inch, cu o carcasa metalica gen HTC Desire Z, si o rezolutie un pic mai mare. Memoria interna de 16 sau 32 G este un mare plus pentru un telefon cu Android si as vrea-o si pe asta pe telefonul ideal
Asa am zis si eu cand am pus mana pe el pt prima data, cam mare. Acum, dupa o luna de folosire, cum a zis si Virgil intr-un post anterior, orice iPhone 4 mi se pare prea mic si greu . Crede-ma, devi dependent de ecranul ala.
Singura problema pe care am avut-o a fost cu pozele cu blitz in conditii slabe de iluminare. Aparent este un bug (semidocumentat) care face ca blitzul sa se declanseze aiurea asa ca uneori toate pozele facute in conditiile mentionate ies 90% inegrite. Daca insisti cu unul, doua restarturi isi revine.
Problema asta am observat-o si pe un Motorola al unui prieten tot cu versiunea asta de Android.
Design-ul ma atrage foarte tare, tare review-ul!
Cred ca Samsung produce cele mai bune telefoane, mult pentru Apple, cu toate ca Apple incearca sa revendice suprematia!
Buna mi-am luat si eu un samsung galaxy s2 acum 3 zile azi l-am scapat pe jos destul de dur si mi-am zgariat marginea metalica destul de urat aveti idee exista posibilitatea k la service sa-mi comanda o noua margine sau se poate inlocui cumva? tinand cont de faptu k este un model nou aparut? astept rasp multumesc anticipat
Cel mai bine mergi la un service si intrebi, probabil se poate inlocui.
eu nu l-am tinut in husa si l-am facut facut praf dupa ce il mai scapasem de vreo 3 ori….in orice caz m-am dus in service cu garantia si cu asigurarea si mi l-au inlocuit…chestia este ca garantia nu acopera de cand ti-ai dat noul aparat ci merge tot pe prima garanatie….acu ma gandesc ca daca mi se mai intampla ceva la fel de nasol ….o sa mi-l mai inlocuiasca?!?
De cateva zile sunt in posesia unui Samsung I9100 Galaxy S II 16GB.
As dori sa-mi transfer toata baza de date din Outlook(office 2003) – persoane de contact, calendar, note, etc- de pe laptop in telefon. M-as bucura foarte mult daca s-ar gasi cineva sa ma ajute si sa-mi spuna cum se procedeaza.
Multumesc foarte, foarte mult!
D Muraru
eu am alta problema, i-am dat sa copieze contactele din sim pe telefon si mi le-a dublat; ce e de facut? Multumesc
Contacte > Setari/meniu(buton stanga) > Mai multe > Optiuni afisare > deselectezi SIM, selectezi/bifezi Telefon EDit>
buna, am si eu o rugaminte, vad ca esti in domeniu…eu am un samsung galaxy fit de cateva zile si si as vrea ca atunci cand ii pun desene animate copilului meu, sa pot bloca ecranul de la buton, insa daca fac asta se inchide si ecranul, am tot cautat prin setari, dar nu am gasit unde ar trebuie sa umblu mai exact. iti multumesc!
.maria h, incearca aplicatia mx video player de pe google play are si posibilitate de blocare ecran.
buna ziua, am si eu o problema, aseara mi-am lasat telefonul la incarcat si m-am jucat intre timp in jur de o ora pe el apoi l-am lasat in continuare la incarcat toata noaptea. De dimineata l-am gasit inchis si incins tot, iar acum nu se mai aprinde deloc. ce este de facut?
Asa am patit si eu cu galaxy s1, am fost cu el in service si singura optiune era sa-mi schimbe procesorul care costa cat un telefon nou. S-a “ars” procesorul. Daca mai este in garantie ai noroc ti-l schimba, daca nu?, orienteaza-te spre alt telefon.
Salut, am un S2, de o luna jumate, pot spune ca la inceput nu eream pe deplin multumit de el, asta din cauza versiuni de android pe care o avea, adica 2.3.6, ma enerva foarte tare cand i.mi cadea semnalul sau intra de nebun de unul singur in Mod Avion, asta pana cand m-am dus si lam resoftat. Am instalat Versiunea 4.0.3, acum pot sa spun ca iubesc acest telefon. Am avut tot felul de tel, Lg 3D, Iphone4, Samsung S i9000, Ace, motorola motoluxe, nokia n9, etc. Foarte multe in orice caz, nu dura 10 zile si il schimbam, acum pot spune ca m-am oprit din cautarea tel perfect. Iphonul este doar numele de el pe langa S2, Iph. in comparatie cu S2, este ca si cum ai compara, BMW cu VW. Iphonul pot spube ca a ramasdoar figurile de el in comparatie cu S2-ul, chiar daca si S2-ul este un tel de fite, dar macar si merita in comparatie cu Iph. care…..este un rahat scump (mentionez-in comparatie cu S2-ul, in redt ca tel este destul de bun si Iph.). Pana cand o sa.mi fac rost de bani, sau mai bine zis, sa fiu dispus sa dau 2500 lei pe un tel, adica pe S3, tel de baza ramane S2-ul. Deocamdata nu vad cu ce a-si putea sa-l schimb in afara de S3. Deci- cei ce vor sa-si cumpere un tel performant si detin o suma prea mare de bani, cred k ar trebui sa ia in considerare doar o varianta, -S2 i9100. Tel PERFECT.
Buna.am si eu un samsung s2. Dar am intrat in lista de messenger toate bune si frumoase. a doua zi imi caut un nr de tel si vad toate id-urile din lista mea de messenger in lista de contacte a tel. Cum se poate asa ceva. Bineinteles le-am sters din lista de contacte.si surpriza nu mai am nici macar un id in lista de messenger. Ce fac acum? Ziceti-mi va rog
Am un samsung s3 si nu stiu sa-l dau pe silent. Na trezeste dimineata si imi vine sa-l arunc
samsung I9000 galaxi s. Intrebare: Cum sa-mi setez telef. ca, in timpul unei convorbiri sa intre senzorul de proximitate si sa-mi blocheze /stinga ecranul?? Il ating cu obrazul si activez “in asteptare” MULTAM!!!!