Joi, 19 Februarie 2009

Vorbeam intr-un post anterior despre sitemul de sanatate de stat, mai exact despre medicul de familie si despre cum te plictisesti asteptand la coada. Daca nu esti insa obligat sa faci vreo interventie chirurgicala sau vreo analiza care se poate face doar la spital, exista alternativa cabinetelor particulare. In aceasta situatie ai, teoretic, doua mari avantaje: se pot face programari si esti tratat mai bine. Practic, situatia nu e chiar roz nici aici. Degeaba se fac programari daca nu se respecta.

Din dorinta de a avea cat mai multi pacienti, unii medici programeaza cate doua/trei persoane la aceeasi ora, sau aloca prea putin timp pentru un pacient. In momentul in care tu suni sa faci programare iar asistenta (de obicei ea raspunde pentru programari) nu te intreaba nimic despre motivul pentru care vrei sa le faci o vizita, e aproape sigur ca timpul pe care ti l-a alocat este ori prea mic, ori prea mare. Din experienta, in 99% din cazuri este prea mic. Astfel se ajunge iar la asteptat. Si ca sa intaresc cele spuse mai sus, o sa va povestesc o aventura de acest gen.

Anul trecut, am fost nevoit sa-mi fac un control la ficat pentru ca nu-mi iesise nu-stiu-ce analiza bine. M-am interesat de un medic de specialitate, am sunat si mi-am facut programare. Apoi, am aflat ca s-ar putea sa fiu nevoit sa-mi fac o ecografie si ca ar fi mai bine sa nu merg la toaleta cu cel putin trei ore inainte. Ok zic, cat de greu poate fi? Numai ca, atunci cand stii ca nu ai voie sa faci ceva, parca mai rau ai face. Dar am rezistat eroic si la ora stabilita am ajuns la cabinet.

In sala de asteptare erau doua persoane, cu programari inaintea mea. Merge repede, ma gandeam, si am luat un loc pe scaun. La scurt timp, a intrat prima persoana iar eu deja eram fericit. N-a durat mult, pentru ca au inceput sa apara pilele. Buna ziua domn’ doctor, de cand nu v-am mai vazut! Am si eu o treaba cu dumneavoastra… A trecut o ora, cel care era inaintea mea nu intrase inca, iar eu simteam ca explodez. Abia dupa vreo doua ore am fost invitat inauntru. A avut suficient bun simt sa-si ceara scuze, dar nu ma mai incalzea cu nimic dupa atata asteptare. Am iesit de acolo si bine inteles ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut o toaleta. Dupa 6 ore de asteptat, va dati seama!!!

Ceea ce a pus capac la toata povestea, a fost ca pe foaia cu rezultatele de la ecograf scria “vezica goala”!!??…

Asta a fost doar un exemplu, cel mai recent. Povestea cu asteptul la coada, in ciuda faptului ca aveam programare, am mai patit-o si la alti medici si sunt convins ca nu sunt singurul.

In final, imi permit sa le dau un sfat acestor doctori. Ori faceti programari si le respectati, ori nu mai faceti deloc, macar sa stiu si eu ce ma asteapta!

Tags: , ,

5 Comentarii » la articolul “Cabinetele medicale particulare”

  1. nemo says:

    Mentalitatea nu se schimba asa usor.
    De ce sa nu pui mai multe consultatii la aceeasi ora sau la interval foarte mic, daca asta poate aduce mai multi pacienti, deci mai multi bani?
    E chestie de profesionalism. Ii oferi omului servicii de calitate, ii arati ca daca te plateste macar ii oferi alte conditii decat in spital si ca meriti sa fii platit pentru cum te trateaza.
    Insa nu sunt multi care gandesc asa.
    Chiar mi-amintesc ca am fost prin niste cabinete particulare care aratau dezastruos, exact ca in spital. Si atunci, eu ca pacient care sunt dispus sa dau un ban pentru sanatatea mea, in loc sa stau la rand in spital, de ce m-as duce la un astfel de cabinet?
    Ideea e ca daca platesc vreau sa nu stau la cozi si in conditii mizere.
    E chiar asa de greu de prins ideea asta?

  2. migdal says:

    “Ceea ce a pus capac la toata povestea, a fost ca pe foaia cu rezultatele de la ecograf scria “vezica goala”!!??…”

    Loool, eu m-as fi dus inapoi sa cer explicatii, cum adica goala?

  3. alleks says:

    Ai dreptate, am intalnit si eu multe astfel de cazuri. La doctorii mai liberi (care au numai cateva programari pe zi) daca iti faci programare, o faci cam degeaba, zic eu.
    Solutia de moment e sa-l intrebi de sanatate pe pilos. “Auziti, aveti programare? La ce ora?” iar daca mai sunt persoane mai stresate in salon, vor sari si ei cu gura. In rest, nu prea ai ce face.
    In final, as recomanda Helios. Am fost de cateva ori acolo, e foarte curat, doctorii se poarta frumos… iar don’soarele din centrul de recoltare sunt simpatice. :D

  4. Virgil says:

    @migdal nu mai conta, oricum nu vezica era motivul pentru care mersesem acolo…
    @alleks la helios nu am fost niciodata, o sa ii iau in calcul dar sper sa nu fie nevoie prea curand :)

  5. nemo says:

    Helios e ok. Am un abonament medical la ei, facut de firma si am fost si eu de cateva ori. De stat la cozi nu prea se sta (sunt si cazuri insa cand trebuie sa astepti desi ai programare), dar doctorii se poarta bine si nu pot sa zic ca am avut vreo nemultumire pana acum. Atata tot ca doctorii de renume, au cabinetele lor, nu lucreaza in policlinici.

Adauga un comentariu

Poti folosi urmatoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>